Sove under åpen himmel 2018

Den første offisielle overnatting under åpen himmel 2018 er unnagjort. I kaldt vintervær med circa 6 minus, sov vi på toppen av Gladihaug. Vi var bare to stykker, min søster Aina og meg. Folk flest liker å sitte hjemme i sin egen stue en fredagskveld og sove varmt og godt i sin egen seng. Men denne gangen gikk de glipp av en herlig opplevelse. Det er noe spesielt å pakke sekken og kjøre avgårde om kvelden med overnatting ute som mål. Ekstra rart blir det siden det alerede er mørkt ute. Med hodelykt, brodder og tung sekk kom vi oss fint opp selv om det var mye is og ulendt terreng.

Vi fant en vindstille flekk litt nedenfor toppen. Campen ble etablert og vi fikk fart i bålet. Grillet pølser, drakk vin og nøt stillheten. Vi var ikke kalde. Jeg hadde kjøpt varmeflasker som fungerte utmerket som sitteunderlag og varmen fra bålet gjorde godt. Det var deilig å legge seg i dobbel sovepose med varmeflasken. Veldig glad for den investeringen. Begge våknet flere ganger gjennom natten og jeg må innrømme at jeg var litt kald til tider. Men tanken på hvor jeg var, og den flotte stjernehimmelen, gjorde det verdt det.

Jeg registrerte at det var begynt å lysne og ble overrasket over at klokken var blitt halv ni. Vi hadde sovet lenge og det betyr at vi har sovet godt. Underlaget med snø og gode madrasser var ganske komfortabelt. 


Planen var egentlig å koke vann til te og spise frokost, men siden klokken var blitt så mye og Aina skulle på jobb, pakket vi raskt sammen og gikk ned den isete stien til bilene.
Vi var begge enig om at det hadde vært en vellykket tur og en god start på 2018 utfordringen om å sove under åpen himmel en gang hver måned.
Kanskje du blir med neste gang? Februars tur blir ikke på en topp, men i lavfjellet i Masfjorden, med mulighet for soveplass inne til 2-3 stykker. Meld deg inn i facebook gruppen; Sove under åpen himmel 2018, og følg med for mer informasjon.

 

Sove under åpen himmel 2018

Blir du med på en 12 måneders utfordring? Jeg velger 12 fjelltopper. En ny hver måned. Det blir hovedsaklig i Nordhordland og Bergens området.
En natt i måneden skal vi sove ute. Under åpen himmel. Det blir enten en fredag eller en lørdag, når været er enig. Dermed kan det bli på kort varsel. Det blir ganske spontant. Noen ganger passer det, andre ganger ikke.
Vi begynner i januar. Første fjell er Gladihaug.  Dette er et av mine favoritt fjell, jeg har ikke tall på hvor mange ganger jeg har vært der.
Du velger hva du vil ta med, bare du klarer å bære det selv. Men jeg ønsker at alle gjør plass i sekken til en eller to vedkubber. Da kan vi lage et godt og varmt bål å varme oss på, grille pølser eller annet og det skaper god stemning. Ta gjerne med noe godt å drikke.

Om det er ting du lurer på angående utstyr eller transport, spør i gruppen. Jeg lager en egen facebook gruppe og legger til alle som kunne tenke seg å være med.
Turen er på eget ansvar og er ikke organisert. Jeg inviterer, men det er opp til hver enkelt å ta ansvar for seg selv.
Er dette noe for deg? Har du lyst å være med på en ny og spennende opplevelse? Gi meg en lyd så legger jeg deg til gruppen.

Bildet er fra Austlendingen. Der skal vi også sove under åpen himmel i 2018.

Sove under åpen himmel en vinternatt

Leste nylig et tips om å bruke to soveposer utenpå hverandre i vinterkulda. Jeg har en gammel klumpete sovepose av ukjent opprinnelse som kunne testes utenpå den gode posen min som er ok ned til null grader. 

Jeg tenkte det var lurt å teste like utenfor stuedøra. Da var det kort vei til varmen om det ikke funket.

Riktignok var både posen og jeg gode og varme da jeg la meg i går kveld, men kulden kommer fort snikende så testen er godkjent den.

Som underlag brukte jeg en billig matte under en oppblåsbar madrass som er isolert. På kroppen hadde jeg ullundertøy under strikkesett i ull, tre par sokker, buff, lue og dunjakke.  Jeg følte meg godt forberedt. 

Det tok en stund før jeg sovnet men jeg var ikke kald, det funket supert. Holdt varmen og sov godt til kl. 6.30. Da måtte jeg på do så gikk inn og sovnet på sofaen…. Det var uansett for mørk til å ta bilde så det ble gjort litt senere.

Tror det var cirka 5-6 minus i natt. Var digg å legge seg i måneskinn og stjernehimmel, dette kan anbefales. 

Og nå slipper jeg å bruke penger på en dyr vintersovepose, jeg har det som trengs for en skitur med telt.